Tuesday, 5 November 2013

time flies so fast !

hi everybody and salam !

apa khabar semua, sihat? dee, anak dan suami sihat alhamdulillah. 

dah lama kan dee tak update. busy sangat2. masa tu penuh je. walaupon dee ni suri rumah tangga tapi seriously, masa sangat mencemburui diri ini! hehe.... sebab apa? sebab ratu alana la... (ratu alana tengah tidur)

my doter dah penuhkan masa mama yang dulu asik tak tahu nak buat apa, sekarang sampai tak cukup masa. alhamdulillah! diberi rezeki anak, kasih sayang, kesihatan, tenaga, kemudahan, kehidupan, kebahagiaan ini. Terima Kasih Ya Allah! :)

okey, mesti korang nak tahu perkembangan my little angle yang dobot tu kan. hihi.

ratu alana sekarang dah nak masuk 6 bulan. lagi 4 hari genap la my baby boo 6 bulan. so, maknanye ratu alana dah oleh makan puree. yahoooo! im so excited to feed her solids. macam mana la rupa alana bila first time makan puree. btw, 1st puree dee nak try buah epal. dari pembacaan dee, puree buah2an yang terbaik untuk introduce baby solid. OMG! im so excited okey ^_^

berat alana sekarang 7.7kg. alhamdulillah sihat, cergas dan cerdas. tapi kuat mengamuk. haha. asik kena marah je mama. cian mama sob sob...

okey lah, tak nak berleter panjang2. dee nak share gambar2 ratu alana start dari umur 4 bulan hingga sekarang. actually, gambar dee tak ikut urutan umur. 

persembahkan anak saya Ratu Alana. how funny, smart and beautiful she is.......





 gambar di tasik titiwangsa, lepak2 waktu petang


 
ni gambar masa pergi the gardens. saja window shopping
ni gambar masa pergi sogo n dataran merdeka, jalan2

 gambar masa pergi bird park and tasik metro. saja jalan2 cuci mata

 otw to ict shah alam

ni gambar masa cel bufday alana 5 bulan di ict 10/10/13

ni gambar semalam 5/11/13. jalan2 wangsa maju, bukit bintang

actually, banyak lagi yang tak upload. tapi, cukup lah setakat ni. tak larat dah nak masuk banyak2....okey la mommies. dee nak out dulu, kedengaran budak dobot dah bangun tidur je. ratu alana bila bangun tidur, die tak menangis. tapi dengar die bercakap2 bahasa die. pastu kalau pergi jenguk kompom ratu alana akan sambut dengan senyuman yang menawan. hehe. good girl mama. love you so much anak!

salam sayang dari ratu alana.....daaaaa~

Tuesday, 16 July 2013

Ratu Alana check up 2 month

salm and hi!

harini Ratu Alana dah 2 bulan 7 hari. semalam alana kena cucuk, ukur lillit kepala, ketingian dan timbang berat. alhamdulillah semuanya ok. yang paling dee happy berat alana dah naik. sebab masa umur alana sebulan, berat die turun. lahir 2.88kg, berat 10hari 3.5kg, berat 20hari 3.5kg, berat sebulan 3.39kg dan now dua bulan 5kg uols....hihi naik dengan jayanya!

Before ke klinik
Cinta hati mama & papa

Merah padam muka alana masa kena cucuk. menangis bukan main kuat lagi. misi bagi ubat demam sebab die cakap cucuk ni akan menyebabkan demam. semalam lepas alana kena cucuk memang rasa badan die panas sikit. lepas makan ubat tu, alhamdulillah harini sihat seperti biasa. btw, semalam papa yang pegang alana masa kena cucuk tu sebab mama x sanggup tengok jarum tu singgah di peha gebu alana. tq papa alana! :)

apa yang dee perasan, sekarang alana dah pandai hisap2 jari die siap bunyi lagi. lepas tu kalau tidur suka cakap2 (bahasa die la)....hehe. alana jugak garang, dah pandai nak mengamuk2. bak kata papa : sebijik macam perangai mama. opppsss! papa ni saje je kan. nak cakap yang mama ni panas baran lettew. hokey! yang buruk mama, yang baik papa...haha

semakin hari, semakin sayang mama kat anak mama ni. tidak terungkap dengan perkataan bagaimana rasa kasih dan sayang seorang mama kepada anaknya. jangan sesekali pisahkan anak dengan ibu, begitu juga anak dengan ayah. semoga kami bertiga sentiasa di dalam kebahagian dan rahmatNya. wang ringgit bukan segala2nya tapi kebahagian dan kasih sayang. kerana ia merupakan nadi dalam ikatan kekeluargaan.

okeylah! alana dah bangun tu, nak susu lettew.....off dulu. daaa~

Thursday, 11 July 2013

privacy suami isteri

Hi!

Dee baru je tengok movie bertajuk : untuk 3 hari. Lakonan afdlin shauki, vee dan husband die. Boring2 kat rumah, bila my baby boo tidur dan kerja rumah dah settle. So, depan tv la kan.....:) almaklum la, suri rumah tangga.....

SPM dee

haritu dee siapkan resume, sijil2. Tiba2 suami cakap : papa tahu mama nak tolong papa. Tapi, better mama sendiri jaga anak buat masa ni. Kalau nak tolong pon, tolong dari rumah. Means, business on9 la kan.....sambil jaga anak pon boleh dapat income kan. Okey papa! mama try k :)

So, terbatal la hajat dee nak apply kerja. Tu yang ada masa tengok tv tu..hihi

Dee pulak bukan jenis suka tengok cerita cinta dan seram. Tapi, lebih kepada cerita kelakar, action, triller dan penyiasatan. Tapi, sejak terjebak dengan cerita sebenarnya saya isteri die. Tu yang dee tengok....Haha. semua salah papa :)

So, dalam movie yang tadi tu ada satu part di mana isteri mempersoalkan tentang privacy die dengan suami. kononnya suami tengok hp isteri tanpa pengetahuan suami adalah satu  kesalahan! Begitu juga sebaliknya....

Hey! Uols dah kahwin kan....sebelum kahwin janji nak hidup bersama, tiada rahsia antara kita, we share everything, kau untukku aku untukmu, apa sahaja untukmu kan...so, kenapa mesti ada timbul konflik macam tu??? Ini tak sepatutnya terjadi dalam ikatan perkahwinan.

Bukan kahwin untuk nafsu semata ye! Bab tu x pulak ko nak privacy bagai. You tak boleh tengok i, i x boleh tengok u. Tapi, hp??? Mengong tol....

Tak faham betul dee dalam kehidupan suami isteri yang macam ni. Apa makna sebuah perkahwinan bagi orang macam tu?

dee tak pasti la kan...dalam kehidupan sebenar ada tak macam ni. Kalau ada, tak tahu la nak cakap..masing2 punya cara la kan. Nak buat macam mana....huhu

Ok la, alana dah bangun...tata titi tutu...



Monday, 8 July 2013

Ratu Alana progress

salam and hi everyone!

sebelum dee celoteh panjang lebar, dee nak jamu mata korang dengan gambar dua insan kecintaan dee. taraaaa~
dua insan kecintaan hamba
ratu alana with papa

lain betul wajah my baby masa lahir dengan sekarang. masa lahir, mata die sepet dan hidung kembang. sekarang, mata die bulat dan hidung mancung. betullah kata mak dee. baby akan berubah2 wajah die sebanyak 7 kali. ohoho....cuma rambut die je sama. ekeke....kerinting hihi

alana demam harini. tapi tak panas sangat. so, dee tampalkan cool fever dekat dahi alana. mak dee cakap, baby kalau nak pandai buat sesuatu die akan demam. mungkin alana demam sebab tu coz banyak benda yang alana dah pandai....teruskan membaca ye :)

lagi 2 hari Ratu Alana akan masuk 2 bulan. sama tarikh dengan first ramadhan pulak tu. sekejap je masa berlalu kan. sedar tak sedar my little angle dah semakin membesar dan yang paling best perkembangan yang sangat memberangsangkan. very good girl anak mama ni. love you sayang :)

okey, dee nak share perkembangan my little angle Ratu Alana setakat ini :

- masa alana 1 bulan lebih, alana dah pandai angkat kepala dan pusing dari kanan ke kiri dan dari kiri ke kanan kalau mama meniarap kan die. dan kaki die yang kuat melonjak, buatkan die bergerak sedikit kehadapan. first time mama tengok, mengalir air mata mama kegembiraan. dee siap tepuk tangan dan die seolah2 faham yang mama sangat happy. so, alana hadiahkan mama senyuman yang sangat manis. anak mama memang sangat pandai! actually, keluar saja alana dari perut mama. bila mak dan akak dee dukung alana. die dah boleh angkat kepala die tau. mak dan akak dee terkejut coz baby baru lahir dah boleh buat macam tu. mungkin sebab masa dee mengandung, dee amalkan makan calcium tablet. sebab tu tulang alana kuat. dan masa dee dalam pantang, masa mak dee mandikan alana. kaki die dah melonjak2 dalam besen. hihi....tulang alana memang snagat sihat dan kuat. alhamdulillah!

- masa tidur alana juga berubah. biasanya dari pukul 8pm ke 11pm tu die tak tidur. dia akan tengok tv uols. seyes! my little angle pandai tengok tv. pastu die akan bangun pukul 6am. tak nak tidur dah. ni ape maknanye? haha...kejut mama dan papa solat ubuh la tu :) so, alana akan bunyi2 macam dah penat duduk dalam bilik dan puas tidur. sampailah mama bangun dan bawak die atas sofa. bukak langsir dan tv. so, die akan relax2 je atas sofa sambil tengok tv. hihi......alana akan tidur balik selepas dee mandikan dan bagi die susu. seyes! alana punya waktu tidur agak teratur macam orang besar pulak :)

- senyuman alana selalu membuatkan mama dan papa rasa nak gigit2 je die. actually, masa alana sebulan setengah lagi die dah pandai senyum bila di agah. bila dee borak2 dengan die atau agah2 die. so, die mesti akan menampakkan gusinya yang comel tu. senyuman alana sangat menawan hati mama. gugur jantung dibuanya! hihi....yang paling best. masa alana tidur dan mama tengah tenung die. mesti die akan senyum. bukan sekali je macam tu. dah banyak kali tau. macam tau2 je yang mama tengah menatap wajah comelnye. hai la anak......awak buat mama gile kalau tak menatap wajahmu walau seminit. :)

- alana pandai berborak jugak. kalau mama borak2 dengan die. die akan bagi respond tapi dengan bahasa die lah kan..hihi. soalan2 dee untuk alana bila die bangun tidur ialah : good morning my angle! how are you today? what is your name? what is your mother's name? what is your father's name? show me your fingers, count with me. then mula la dee ajar alana mengira one - ten sambil kira jari2 die. pastu goyangkan tangan dan kaki die. means sambil bersenam, sambil belajar. hihi. btw, soalan2 yang dee ajukan untuk alana tu. dee akan tolong jawapkan bagi pihak alana. supaya die tahu jawapan kepada soalan2 dee. 

- penglihatan dan pendengaran semakin tajam. dee selalu ajar alana mengira 1 - 10. dari sejak lahir lagi sebenarnya. almaklum lah, cita2 mama nak jadi cikgu atau pensyarah matematik. tapi tak kesampaian. oleh kerana minat yang mendalam tentang ilmu matematik ni. so, jadi cikgu untuk anak sendiri pon kire ok lah kan..hihi. bila dee pasangkan video twinkle2 little star. die akan pandang video tu sambil senyum dan gerak2kan kaki die. bila dee alihkan video ke kanan, die kanan pandang ke kanan dan sebaliknya. yes! anak mama pantas. dan buat pengetahuan korang. die dah boleh buat macam ni masa umur sebulan setengah lagi tau. 

- dan harini dee nampak satu lagi perkembangan alana. Die dah pandai nak mengiring ke kiri. tapi belum boleh mengiring sepenuhnya. tokojut mama tengok....belum masuk 2 bulan lagi. Apa2 pon...good luck sayang!

dee rasa ini je kot setakat ni. mungkin ada yang dee tertinggal. tapi, bila tengok perkembagan alana yang begitu pantas. mungkinkah sebab susu yang alana minum? atau mungkin kah alana memang dilahirkan bijak? atau memang baby semua macam tu? tak kisah lah....apa yang penting, mama dan papa yang sangat happy dengan perkembangan Ratu Alana. 

Sepanjang pemerhatian dee. gelagat alana ni kelakar. Hamboi......! Dah ikut perangai papa pulak ke? Huhu.....habeslah mama, kalu mereka bersatu. Ekeke. Tapi papa cakap : alana ni garang macam mama. Huhu. Garang takpe, jangan ikut baran mama dah. 

tak sabar nak check up alana untuk 2 bulan coz boleh tahu berapa kg dah anak mama ni. pipi die dah dobot, peha dah ketul2. kita tunggu jelah nanti ye.....

okey lah, mata dah ngantuk ni. alana sedang lena dibuai mimpi indah...kesian die demam, mood pon macam tak baik sangat je die harini. cepat sihat ye sayang. mama sayang dan cintakan awak! love u so much...

Friday, 5 July 2013

Ratu Alana 1 - 2 months growth

Salam everyone!

Dah lama gile dee tak update blog kan....sibuk belajar cara2 menjaga anak :) yela kan, mama baru. semua tak tahu, semua first time. So, kena lah banyak belajar dan bertanya. Selalunya mak tempat dee rujuk dan en.google tempat dee menimba ilmu. Tapi, betul lah kata orang, bila dah ada anak sendiri. Automatik kita akan berani walaupon pada hakikatnya kita sangat takut pegang baby. Tambahan pulak baby yang baru lahir....lembut sangat!

Alhamdulillah.....my little angle Ratu Alana nak masuk 2 bulan pada 10 july ni. ini bermakna, Ratu Alana akan kena cucuk lagi. Kesian my baby boo. Tak sampai hati dengar die menangis kena cucuk. So, kali ni, biarlah papa yang pegang Ratu Alana nanti. Mama tak sampai hati tengok peha gebu anak mama kena cucuk. Sob sob...

Entry kali ni, dee tak nak celoteh lebih2. Just nak share pics my little angle Ratu Alana binti Mohd Rizal. Sekali pandang muka papa, dua kali pandang muka mama. Haha....










Btw, my baby boo tengah tidur. Tu yang dee boleh update blog ni. Tapi, kompom jap lagi die bangun. tidur sekejap je sebab bising jiran tengah renovate rumah. sigh~ 

Okey lah korang, salam sayang dari Ratu Alana ^_^

Monday, 17 June 2013

my baby boo tak sabar nak balik kl

Throwback

My super duper pretty girl
Ratu Alana binti Mohd Rizal

Hi everyone, buat ape tu? Saya Ratu Alana. Saya sedang tidur...eh! Tengah tidur pon boleh berblogging ke? hehe....

Okey, mama take over entry ni. Sayang tidur nyenyak2 ye....^_^

Lebih kurang seminggu saja lagi kami akan balik kl. Yehaaaa! Papa dah excited sangat tu. Tadi papa kol bagitahu, buaian lektrik done, almari baby done, baby cot done, rumah done, eh! pendek cerita, semua done la....punya lah semangat nak sambut baby boo die ni. Tq papa....

Semua colour putih! Almaklum lah, suami dee peminat tegar warna putih. Dee pon dah terikut2...sejuk je mata memandang. Kalau ada rumah sendiri ni...best main deco2. Tapi, tak pelah....belum ada rezeki.

Comei mama ni manja...nanti dah besar nak jadi apa? Doctor, model, engineer? Hehe....dee bercita2 nak hantar ratu alana smart kids atau english school. Lepastu nak galakkan die join apa2 aktiviti macam kelas renang ke,  kelas tarian, pementasan dan sebagainya.

Doakan dimurahkan rezeki...amin!

Daaa....


Thursday, 13 June 2013

suntikan hepatitis B (2nd dose)

Salam and morning....

Dah 4 hari my baby boo check up untuk sebulan. Baru harini mama dee nak story mory...
Sempat lagi posing b4 ke klinik
Mama dan ratu alana

Sebelum tu nak cakap : comelnyeeeeee anak mama dengan one set mini and mickey dress! Hehe. You are my pretty girl sayang...so cute! Myqueen mysoul.

Busy dee sejak ada anak ni. almaklum lah pengalaman pertama menjadi mama. Serba serbi nak kena belajar. Sementara masih berpantang di kampung. Mak tempat dee rujuk. Nanti dah balik kl. Bak kata mak dee : pandai2 lah korang laki bini menguruskan anak. Hihi. Mula2 tu kompom tunggang terbalik dee dan suami. Nak setting masa dan sebagainya. Macam mana lah agaknya ye..hihi

Ratu Alana check up untuk sebulan pada 10 jun 2013, hari isnin. Eh! Sekejap je dah sebulan kan...rasa macam baru je melahirkan sayang. Betapa cepat masa berlalu. Nanti sedar2 je anak dah boleh berjalan :)

mak dan kak ipar dee yang teman ke kk coz suami dee kerja dan berada di kl. Hari selasa baru die balik kg. Sampai kk, first sekali misi nak check urine mama dee. Alhamdulillah ok. Lepas tu, check berat...huhu yang ni dee tak puas hati coz rasanya bukan main susut badan dee ni tapi turun 8.5kg je! Mesti penimbang kk ni rosak. Hahaha...

Sebelum bersalin, berat dee 68.5kg. So, sekarang 60kg. Semua orang yang jumpa dee cakap dee dah kurus tapi kenapa berat lagi? Ermmm...mungkin sebab perut dee yang masih sangat besar. Macam ada baby sorang lagi dalam perut ni. Nak buat macam mana kan....orang bersalin czer. Take time la nak selim melim :(

then check tekanan darah dan ambik darah untuk hb. Alhamdulillah semuanya okey. Btw, masa dee check up. My baby boo, mak dan kak ipar dee yang uruskan. Ratu alana ukur ketinggian, lilit kepala, timbang, pendengaran dan penglihatan. Syukur semuanya normal. Cuma berat ratu alana naik sikit je. Masa lahir 2.88kg. Now, 3.39kg. 

Dee risau dan banyak sungguh soalan untuk misi. Jawapan misi senang je. Kena balik batang hidung dee. Puan breastbfeed anak tak? Hokey! Memang dah tak dan memang salah aku. Huhu. Memang rasa menyesal tak bersungguh bantu ratu alana breastfeed. Tapi, nak buat macam mana....

Sekarang my baby boo minum susu formula enfalac a+. Di sebabkan mama dee tak dapat nak breastfeed. Mama dee mahukan ratu alana minum susu formula yang terbaik. Mahal tak pe, yang penting perkembangan anak bagus, badan sihat, otak cerdas, fizikal cergas. Tak de lah mama dee ralat sangat. Papa pon setuju....tq papa! Semuanya demi anak tersayang...:)

Then masa untuk suntikan hepatitis B kali kedua. yang pertama di pantai hospital kuala lumpur selepas ratu alana selamat dilahirkan. Sebenarnya dee tak sanggup nak tengok my baby boo kena cucuk. Tapi, kuatkan jugak semangat ni. Masa ratu alana kena cucuk, bukan main kuat lagi die menangis. Tak pernah dengar die menangis sekuat tu. Kesian my baby! Rasa macam nak kasi sebijik je dekat misi tu. Huhu....tapi, suntikan tu untuk kebaikan ratu alana juga. Lepas je misi cabut jarum, dee terus peluk erat my baby boo. Dan serta merta die senyap. Terus dee bagi dekat mak dee dan mak bawak masuk dalam kereta untuk bagi susu coz dalam kk tak boleh bagi susu botol. Dee pulak jumpa misi untuk tahu details tentang ratu alana.

Papa dan ratu alana

Dan tiba2, hari rabu my baby boo demam. gelabah dee bila mak bagitahu ratu alana demam. Terus ajak suami dee pergi klinik. Tapi, mak cakap jangan risau sangat sebab ini perkara biasa baby demam selepas kena cucuk. Ada yang demam dan ada yang tidak. Lagipon, tak panas sangat cuma dedar je.

So, dee tampal cool fever. pastu lap2 badan ratu alana dengan kain basah. Dan yang paling dee perasan masa ratu alana demam. Die kuat minum susu. Alhamdulillah harini, hari jumaat my baby boo sudah sihat. Syukur.....

Sekian.....

Friday, 7 June 2013

my baby boo bersunat

Salam and hi!

Dah solat? Harini hari yang ke28 dee berpantang. Ini bermakna, ratu alana dah 28hari melihat dunia. Adakah anak mama dan papa ni dah boleh nampak muka mama dan papa? Tak sabar rasanya nak melihat anak kami tersenyum atau ketawa bila di agah. Mesti cute gilerrrrzz kan! ekeke

Btw, darah nifas dee still ada lagi tapi dalam kuantiti yang sedikit. Oh! Sebenarnya dee tak pasti kuantiti sedikit atau banyak coz dee kerap tukar pad. Dalam sehari tu dari pagi sampai tengah malam. Ada lah 5-6 kali dee tukar pad. Bukan sebab darah nifas penuh dekat pad tu. suku je dari pad. Kadang2 setitik dua je. Tapi, dee tak selesa kalau terlalu lama pakai. So, sebab tu dee kerap tukar. Huhu

Anyway, hajat sebenar entry ni bukan nak cerita pasal darah nifas. Tapi nak cerita tentang hari bersejarah buat my pretty girl Ratu Alana yang sah menjadi anak dara pada 7 jun 2013 petang tadi. Hihi....

Ratu Alana selamat disunatkan oleh mok cek dee yang datang dari kampung. dee panggil cek jun. Cek jun memang bidan yang best. Die sangat2 awet muda even umur dah lima puluh lebih. Kebanyakan anak2 buah dee yang gugurl disunatkan oleh cek jun. So, memang sepenuh kepercayaan dee beri pada cek jun.

Actually, dee nyeri nak tengok masa my baby bersunat. Dee ni kan penakot! Huhu. So, dee tengok sipi2 jela. Dan suruh my cousin ambik video. Nak tunjuk dekat papa ratu alana nanti. Hehe...


Anak mama good girl! Die tak nangis pon masa bersunat. Lepas cek jun mandikan then ratu alana terus tido. I love u sayang! You are my super duper pretty girl....cup cup ^_^

Tak sabar nak tunggu papa balik. Nak tunjuk video anak dara papa bersunat. Hehehe. Dan satu lagi, lepas bersunat dan mandi tadi. Tengok raut wajah anak mama ni berseri2 bukan main. Cantikkkkk! Itukah rahsia bersunat? Hehe...

Okey la, tata titi tut....

Monday, 3 June 2013

handphone atau handbag

Hi everyone!

Dah pukul 4am. Ratu alana dan papa baru tidur balik. Tadi alana poo poo dan menyusu. Papa pulak terjaga sebab mama borak2 dengan alana sambil bersihkan poo poo die. Hehe.....

But then, mama tak boleh tidur coz dah tidur awal malam tadi. Pukul 10pm hokey! Pastu siang tadi dee tidur tak hengat. Al maklumlah, mr.mucuk take over jaga alana. Tq papa :)

Entry dee kali ni sebab dee dalam dilema. Suami nak belikan dee iphone 5. Die asik la kutuk blackberry dee. Dah tak rare katanye. Okey papa, kalau nak belikan terima kasih. Mama tak kerja nak beli apa2. apa yang mama makan, pakai, semua pon dari pemberian papa. 

Tapi kan, dee terfikir. Daripada suami dee belikan iphone 5 untuk dee. Lebih baik die belikan dee handbag coach. Teringin jugak nak rasa pakai handbag riban. Heuheu....

Koleksi handbag2 dee semua dari guess. Yang paling mahal pon, rm500 beli dekat the garden masa anniversary kami. tapi bagi dee dah berbaloi2 dah tu coz bagi dee, itu kemampuan kami. Kena la dengan taraf kami ni yang sederhana. Daripada pakai LV tapi naik kereta bawah 100k, baju tak de brand. Macam tak kena je! Nampak sangat tak original. Haishhh! Malu aih....coach tu kira yang termurah la kalau nak dibandingkan dengan Chanel, LV, Gucci, MJ, Prada dan yang seangkatan dengannya.

Bagi dee la kan. Kalau nak pakai barang yang ada jenama atau yang mahal2 ni...make sure original. Ada duit, beli. Tak cukup duit, kumpul dulu sampai cukup. Jangan lah beli yang tak original. Nanti mulalah ini tak kena, itu tak kena. Tak puas hati kan...lain lah kalau kita beli barang yang bukan branded dekat uptown tu. Murah pon murah. hati tak sakit.

So, macam mana ni? Nak iphone 5 ke handbag coach. Aduh! Fining la dee...

Okey la...nak tido dulu. Kot2 ada petunjuk dalam mimpi. Hihi....nite ols!

Sunday, 2 June 2013

part 2 - delivery in the operating room

2.00pm - sedang lena dibuai mimpi indah, tiba2 datang sister berbangsa cina dan agak tua, sedikit kelam kabut kejutkan dee supaya minum ubat yang diberi. Suami pulak pergi solat jumaat belum balik lagi. Then sister suruh dee baring atas katil coz dee akan di bawa segera untuk epidural. Dalam keadaan serabut tu...dee mintak jasa baik sister untuk tunggu suami dee balik. Tapi, die cakap nanti die akan call suami dee bagitahu di mana dee. Arghhhh! Serabutnya die ni......huhu

Okey, sampai je tempat nak cucuk epidural tu. Kena pindah katil. Tapi dee tak perlu bergerak. Nurse2 ada cara untuk pindahkan pesakit tanpa perlu turun dari katil. Then dee kena tunggu turn. Maka sampai lah suami di sisi siap berpakaian serba hijau. Dah macam doctor pulak.

Di ruang menunggu

Doctor mohd rizal

Muka dee sangat sembab dan nervous. Walaupon terukir senyuman di situ, tapi dalam hati.....Tuhan saja yang tahu. Doctor konon2 ni pulak punyalah excited nak jumpa anak kesayangan. Siap boleh peace di situ. Huhu.....

Tak lama lepas tu, dee di bawa masuk ke satu bilik khas untuk epidural. Manakala suami diminta untuk tunggu di ruang menunggu. Dalam 20 minit jugak lah dee terkebil2 sorang2 kat situ then datang 2 orang pembantu doc sorang lelaki dan sorang perempuan. Diorang siapkan apa yang patut. Kemudian datang doc pakar bius. Huh! Hati dee dah mula berdegup kencang. Ketakutan menguasai diri. Tapi nasib baik mereka bertiga sangat supportive. Dee di layan seperti adik manja....yehuuu!

Mulanya doc drip di tangan kiri. tak rasa sakit langsung! selalu kena drip merengek jugak dee. Sungguh halus kerja doc pakar bius ni....Then dee di suruh duduk. Arghhhh! Semakin berdegup kencang bila doc cakap dengan nada memujuk : mardhiana, saya nak masukkan ubat epidural ye. Tak sakit pon.....tarik nafas ye...huhu. pembantu perempuan tu berada di depan dee sambil memegang bahu dee. So, dee dengan selamber memeluk pinggang die untuk mencari kekuatan. Sebab suami masih belum dibenarkan masuk. Dengan bismillahirrahmanirrahim terasa something masuk di tulang belakang dee. Sakit jugak lah sampai merengek2 dee kat situ. Dengan tiba2 kaki terasa panas dan kebas. Kemudian, terus tak rasa apa2 dan dee dibaringkan....

Dalam 20 minit lepas tu......dee di tolak masuk ke bilik pembedahan.

Ya Allah, first time menghadapi situasi seperti ini bagaikan nak tercabut nyawa dari badan. Masuk je dalam bilik tu, perasaan bercampur baur. Ketakutan menguasai diri. Bilik itu sungguh luar biasa! Suhu bilik pembedahan yang sangat sejuk menyebabkan dee menggigil sampai tak boleh nak cakap. 

Dalam bilik tu ada dekat 5-6 orang. Siap berpakaian seperti zoro bewarna hijau. Tiub untuk saluran kencing dimasukkan. Tapi dee tak rasa apa2 pon. Cuma nervous yang melampau sampai monitor degupan jantung dee sangat lah kuat.

Semua sudah siap! Tapi dr. Idris masih belum sampai. Kelewatan sedikit nampaknya YB dun ijok ni...huhu dan dee pulak ada lah dekat 10x tanya, mana suami saya? Nampak tak kat situ. Suami sangat2 lah diperlukan ketika itu. Huhu.....

Bila dr. Idris sampai je, suami pon dibenarkan masuk. suami dee duduk di sebelah kiri dee. Kain di diletakkan betul2 hampir dengan muka bagi menghalang dee untuk direct nampak proses pembedahan tu. Then doc tanya : ada rasa apa2 tak? Yes! Epidural tu memang sangat berkesan. Suami di sebelah menyembang dengan dee. Entah apa lah tajuk perbualan kami. Yang penting, dee tak fokus pada pembedahan tu. Almaklum lah, dee ni kan penakot!

doctor bius yang standby dalam bilik tu pon cakap : dah mula ye mardhiana.....ada rasa apa2 tak? Tak doctor dengan nada suara yang penuh pengharapan agar segalanya berjalan lancar.

Tak lama lepas tu, suami dipanggil untuk melihat proses mengeluarkan si comel dari rahimku. Punyalah papa excited....terus meninggalkan mama terkebil2 di situ. Papa mengambil beberapa keping gambar kelahiran anak yang di tunggu2 selama ini. Dan mama dapat mendengar suara tangisan  si comel. Ya Allah! Nikmat pendengaran yang sangat luar biasa dee dengar selama 28 tahun bernafas di muka bumi ini. Suara tangisan yang membawa sinar kebahagiaan, kegembiraan, kesyukuran. Alhamdulillah! Terima kasih ya Allah.....tidak dapat diungkapkan dengan kata2 betapa suara tangisan itu membawa 1001 makna dalam hidup kami suami isteri.

Si comel di bawa berjumpa mama....pertama kalinya, dee dapat melihat anak yang dikandung selama ini dan mencium, menyentuh kulit mulus mu sayang. Hati mama bagaikan terhenti kerana sangat teruja melihat kecomelan mu. Sungguh comel dan putih anak mama! Sempurna sifat mu....alhamdulillah (papa sibuk mengambil gambar)

Moment indah

Selepas 5 minit, si comel dan papa hilang dari pandangan. doc memulakan jahitan. Suddenly, dee terasa sakit dan merengek kesakitan. Bukan sakit di tempat yang dipotong, tapi di bahagian perut. Dr.bius menenangkan dee dan memasukkan ubat. 

Dee separuh sedar masa dee ditolak keluar dari bilik pembedahan dan di bawa ke satu tempat. perkataan pertama yang keluar dari mulut dee ialah 'pedih'. Mulut masih lemah berbicara, mata juga masih belum boleh bukak sepenuhnya. Tapi pedih yang dee rasa di perut sangat terasa. Maka, nurse yang jaga dee masatu bagi dee tambahan pain killer. 

Setelah dee sedar sepenuhnya, dee pon di tolak masuk ke dalam wad single room. Tecari2 mana anakku? Mana suamiku? Dalam 5 minit lepas tu, suami dee datang bersama mak dan adik. Ku cium tangan mak, dan mak cium dahiku. Alhamdulillah semuanya selamat kata mak. Ku pandang wajah suamiku, bergenang air matanya bersyukur di atas segalanya. Alhamdulillah!

Ward single room

Papa tido di atas sofa tepi tingkap tu

Ratu alana sedang lena tidur

Pukul 12.30am terdengar pintu bilik di buka, ya Allah! anakku sudah sampai....Barulah mama dapat melihat dengan jelas anak mama setelah terpisah beberapa jam. Si comel sedang lena tidur dengan badannya di bedung erat. Terus suami dee dukung dan peluk cium anak kami. Kemudian suami beri pada dee. Buat pertama kali dalam hidup dee mendukung bayi. Anak sendiri pulak tu......sangat indah detik itu! ^_^ ratuku, nyawaku.

Ratu alana fresh tak sampai sehari lagi
Pipi ratu lebam sebelah kanan kerana proses bersalin. Sekarang dah okey....:)

So, sampai di sini saja pengalaman dee melahirkan ratu alana. Semoga anak mama dah besar nanti, bila baca coretan mama ni. Anak mama akan sentiasa kasih dan sayang pada mama dan papa. We love u so much darling! Ourqueen, oursoul ^_^

Nanti dee share gambar2 ratu alana dari awal kelahiran sehingga 1 bulan ye.

Total semua bil hospital mama dan ratu alana ialah 11k lebih. Yahoooo!

Ikhlas,
Mama ratu alana

Thursday, 30 May 2013

part 1 - labour room experience

Beautiful life, precious, thankful

Kandungan dee pada usia 38 minggu 3 hari.

9 May 2013, khamis. Malam tu dalam pukul 9, dee dan suami makan bihun dan mee sup yang kami tapau dari kedai. Lepas makan, kami layan tv. Dee pon tak ingat cerita apa masatu. Tapi, yang paling dee ingat. Suami dee asik la pegang perut dee dan cakap2 dengan si comel supaya cepat keluar coz papa dah tak sabar nak jumpa si comel. Dengan nada memujuk sambil cium2 si comel, papa cakap : cepat lah sayang jumpa papa. Nanti papa bawak sayang jalan2. Papa dah tak sabar nak jumpa anak papa....

Dalam hati mama : papa ni! Biarlah si comel berada dalam rahim mama sampai 40 minggu. Due date pon cantik 22 May 2013. Sama tarikh dengan papa 22 Februari.

Suami dee kerja pada malam tu. Masuk pukul 12am dan balik pukul 8am. Actually, petang lagi dee dah ada rasa sakit perut tapi pada tahap yang sangat minima. So, relax je lah....siap boleh keluar jalan2 cari makan. Tengah suami dee bersiap2 nak pergi kerja. Suddenly, dee rasa sakit perut yang agak kuat tapi masih boleh bertahan. Dee keliru samada sakit perut disebabkan pemakanan tadi atau contraction. Sakit pun suam2 kuku. So, dee biarkan saja suami dee pergi kerja pada malam tu. Suami ada pesan, if sakit berlarutan, cepat2 kol die. Die akan segera balik. Mujurlah tempat kerja suami dan rumah tak jauh. 

Okey, bermulah detik2 indah itu........

2.00am - dee rasa sakit semakin kuat dan on off dalam jarak yang dekat. Tapi dee tak pasti selang berapa minit. So, dee decided untuk kol suami dan ajak pergi hospital segera. Dalam 15 minit suami dee sampai sebab malam jalan tak jammed. Kami terus ke pantai hospital kuala kumpur.

Setibanya di unit emergency, dee di tolak naik wheelchair ke wad bersalin di level 2 dan terus dimasukkan ke labour room. Staff nurse yang jaga dee masa dee admit 2 minggu lepas nampak dee terus cakap : you.....mardhiana rite? (Siap ingat nama lagi hokey! ^_^) Yeah...OMG! You still remember me? Haha.....siap pegang2 tangan lagi macam bff pulak. Nampak tak betapa famous nye dee kat wad bersalin tu. Bukan sorang je, majoriti nurse2 kat situ semua kenal dee. Bahkan cleaner jugak. Huhu....btw, majoriti nurse2 di wad bersalin ialah berbangsa cina dan india dan mereka sangat lah baik dan best....service tip top!


Naik atas katil dan ctg dipasang. Suami duduk di kerusi memerhatikan isteri tercinta sambil senyum kegembiraan mungkin sebab dapat mengagak anak kesayangan nya bakal dilahirkan dalam masa terdekat. Dalam 30 minit lepas tu, datang nurse dan bagitahu contraction dee kuat dan selang 4 minit. Tapi, dee tak rasa sakit sangat pon. Siap boleh borak2, gelak2 dengan suami. Then nurse masukkan ubat kat dubur untuk buang air besar. Sangatlah berkesan! Dalam beberapa saat je terus dee berlari ke toilet. Huhu.....

Bukaan di check. Sudah 3cm rupanya...so, nurse cakap maybe esok pagi puan akan bersalin. Then ctg di pasang kembali sampai ke pagi. Kerap juga nurse datang jengok  dee kat labour room tu siap cakap : you masih boleh bertahan? I tengok contraction you tinggi. Kuat semangat you, siap boleh senyum lagi.....huhu. memang dee tak rasa sakit sangat. Dee pon pelik jugak sebab akak dee cakap masa die nak bersalin anak first, bukaan baru 2cm die dah tak tahan siap mintak epidural. Dee yang jenis badan manja ni pon masih boleh bertahan...hairan bin ajaib!

6.30am, bukaan baru 4cm. Then dee sambung tido. Breakfast pon sampai. so, dengan perut yang kelaparan, dee habiskan wantan mee tu dengan jayanya. Haha....

9.00am dr. Idris ahmad iaitu my gynae datang untuk check bukaan. Masa doc nak check bukaan memang agak kelakar sikit coz  dee terkepit2. Susah doc nak check dan akhirnya dapat jugak doc seluk tapi tak dapat nak pastikan berapa bukaan coz keadaan dee yang masih lagi terkepit2. Sorry lah doc....saya ngilu! Huhu...Suami dee kat sebelah siap pegang tangan dee, bagi semangat lah konon, siap ajar teknik 'tarik nafas....hembus' huhu...then doc cakap saya tak rasa kepala baby. Terlalu jauh.....sepatutnya kepala baby dah dekat bawah dan you dah boleh bersalin. So, saya hantar you untuk buat MRI.

Actually, kena seluk tak sakit pon coz die dah letak jelly. Tapi tak tahu lah kan condition badan masing2. Dan mungkin dee bernasib baik coz tangan nurse dan doc tu ala tomei2 je. mungkin sebab tu tak rasa skit.

Sampai je di bilik x-ray untuk buat MRI. Tetiba rasa nak nangis. Kenapa entah...mujurlah suami bagi kata2 semangat. Nama dipanggil dan Fuhhh! Scary okey duduk dalam tu. Dah rasa macam duduk dalam kubur. Dee langsung tak bukak mata. Nasib baik sekejap je dalam 10minit.

40 minit kemudian, doc idris datang bagitahu yang dee tak boleh bersalin normal. Sebab tulang pelvis dee kecil, ini bermakna laluan untuk baby keluar sempit. Terkejut dee mengeletar lutut. Tak sangka dengan ketinggian dee 158cm dan punggung yang agak urmmppphhh tapi tak boleh bersalin normal. Even dee tunggu 3,4 hari sekalipun, tetap juga kena operate. Huhu......then doc cakap after solat jumaat dalam pukul 3 dee akan dibedah.

Doc suruh suami dee follow untuk tunjuk keputusan buat MRI tadi. Kembalinya suami ke labaour room. Die bagi kata2 semangat pada dee. Kata2 yang membuatkan dee berasa cukup tenang menghadapi situasi seperti itu. Itulah pentingnya suami sentiasa berada di sisi dan memberi kekuatan kepada kita dalam apa jua keadaan. Tq papa!

Tak lama lepas tu, datang pulak doc pakar bius menerangkan pada dee tentang suntikan epidural. Sebenarnya, dee memang tak berani nak lalui sesi pembedahan tu dalam keadaan sedar. Tapi, dee tahu...suami dee sudah lama menunggu untuk melihat sendiri detik2 indah menyambut kelahiran si comel. Dee dapat melihat keterujaan suami dee sejak di awal kehamilan dee. So, demi suami tercinta. dee decided untuk ambik epidural separuh. Walaupon dalam hati ni hanya Tuhan je yang tahu betapa takutnya dee....

to be continue....

ishkkk! geram pulak dengan bibik ni

Harini dah 20 hari dee berpantang. Okey! Bukan nak cerita pasal berpantang. Tapi nak lepas geram sikit.

Bibik kat rumah mak ni memang lah rajin. Buat kerja tak berhenti. Tuan rumah suruh rehat pon die tak nak. Malam nanti katanya...okey! Kau memang rajin.

Tapi, aku bengang betul kalau buat kerja cincai.

Kepantangan betul aku kalau baju2 baby ko basuh atau sidai sekali dengan baju2 lain. Ini kan pulak ko sidai stokin yang adik aku bawak pergi main futsal sekali dengan baju baby. Memang nak kena maki dengan aku!

Ada orang jenis tak kisah. Tapi aku kisah! 

Tu sebab kalau boleh biar aku yang buat sendiri. Tapi tak boleh. Mak tak bagi. Suruh orang pulak tu yang bukan jenis pembersih. Kalau tak, tak de lah ko nak campurkan baju baby dengan baju2 lain kan.... Inikan pulak stokin! Siotttt je....

Sorry la, aku ni memang cerewet + banyak complain. Kalau tak, tak de lah laki aku gelarkan aku pengawas kan! 

Ni satu lagi aku nak bagitahu..

Hampir 3 tahun menunggu si jantung hati. Sentap lah jugak bila tak boleh nak direct breastfeeding anak. Tapi, nasib baik lah ada breast pump. So, dapat jugak lah anak minum susu mama. 

Tapi sorry to say okey!

Aku tak kan suka atau benarkan siapa2 pon breast feed anak aku! Anak aku, hak aku dan suami aku. 9 bulan aku mengandungkannya. Korang nak bandingkan susu orang dengan susu formula mana lebih baik. Silakan.......

Aku tetap tak kan benarkan orang lain bf anakku selain aku! Tak cukup susu aku, susu formula ada. Dont worry!

Pendirian masing2. So, suka hati aku lah....

Aku tak hidup dek puji, tak mati dek keji.

Sekian! (Bila tengah marah, semua pon aku marah) 
*badmood


Thursday, 23 May 2013

i am officially a mama ^_^

Salam and hi !

Dah lama dee tak update blog. My baby boo baru je selesai menyusu dan tengah lena tidur. Sejak kelahiran si comel, hidup ini terasa sangat indah dan sempurna. Btw, dee masih lagi dalam tempoh berpantang, baru 13hari berpantang and sesi berpantang ni sangat lah syiokkkkkkk! Haha...(ayat sedapkan hati). Biasalah orang kuat makan, bila semua dah kena control...rasakan! Hihi..nasib baik sebelum bersalin suami dah penuhi semua permintaan. Tq mr.mucuk! :)

Pada 10 May 2013, tepat 3.47pm di Pantai Hospital Kuala Lumpur. Dee selamat melahirkan seorang bayi perempuan seberat 2.88kg secara pembedahan. Dee tidak boleh bersalin secara normal kerana memiliki tulang pelvis yang kecil di mana laluan untuk bayi keluar adalah sempit. Walau bagaimanapun, dee dan suami sangat bersyukur di atas kurniaan ini dan semuanya selamat. Alhamdulilah!

kelahiran si comel mengingatkan dee akan perngorbanan mak dan ayah dee pada kami adik beradik. Baru tau ye....hehe. Nanti dee buat satu entry panjang berjela tentang moment2 indah melahirkan si comel... baca la sampai muntah! Hihi

Sesungguhnya, menjadi seorang mama kepada anak yang dikandung selama 38 minggu adalah sangat mengujakan. Dan dee yakin, korang pon tentu rasa perkara yang sama. Tapi perasaan kami mungkin terlebih sedikit kerana setelah hampir 3 tahun berkahwin, akhirnya lahirlah anak tercinta hasil semaian kasih antara kami  (dee & ej). Keterujaan inilah yang membuatkan dee lebih cerewet dan berhati2 dalam menjaga anak. 

Hidup ini indah bersamamu......

Ratu Alana binti Mohd Rizal


Our Queen Our Soul

Tuesday, 7 May 2013

jalan2 cari makan

Heyloooo......

3.04am,

Terjaga dari tidur dan terus tak boleh tidur. Ini lah selalu menjadi masalah pada dee. Pastu pagi esok tidur tak hengat la kan....hihi. bila anak dah lahir nanti, tau la nasib ye.....kompom tak cukup tidur.

By the way, siang tadi suami dee ajak keluar. Almaklum lah, sejak keluar hospital haritu. Mana ada dee keluar kecuali ke klinik dan rumah akak. Suami dee mc 2 hari coz tak sihat. Musim hujan memang mudah kena selesema kan....

So, die ajak dee keluar ambik udara sikit katanya. Asik terperap je dekat rumah. Dan dee pon dah semakin bertenaga. Dah larat lah mengemas rumah....walaupon pagi tadi rasa sakit perut manja2 gitu....dee cakap dekat suami : kalau dah masanya pon takpe, barang dan buku pink dah ready dalam kereta. In case rasa contraction yang kuat masa keluar nanti, kita terus je lah ke hospital. Lagipon kandungan dee dah masuk 38minggu. Alhamdulillah!

Suami decided nak cuci mata sambil jalan2 cari makan di kl festival. 

Pak john yong tao foo

Kami ambik set ni rm6.90. Ada macam2 lagi. Tapi, di sebabkan hari hujan, so dee pilih yang sup ni. Memang sangat sedap.....! Nanti nak try yang lain pulak.

French butter croissant
Rm 4.50

Fav dee french butter croissant tu yang sebelah kiri. Manakala yang sebelah kanan pilihan mr.mucuk. lupa apa namanya....sedapppppp! Pekena pulak dengan horlick smoothie yang dee beli di chatime's....fuuuhhhh! Layan habes...ekeke

Bila perut sudah kenyang, teman suami cari white t-shirt. Die nak guna khamis ni. Then gunting rambut mr.mucuk di ground floor, kwik cut. Hoho...sampai sakit kaki mak buyong. Jalan pon dah macam siput. Cakap dengan suami : ini lah last mama ikut papa jalan2 sebelum bersalin. Memang dah tak larat tahap maksimum. After pantang, jeng jeng jeng.....tau lah nasib papa....hihi

Otw balik, suami teringin nak try makan dekat adam lai chinese food di sri gombak. Tapi disebabkan mak buyong dah kepenatan. So, suami tapau je bawak balik. Kami order nasi putih 2, air tembikai 1, two combination kailan small, fish asam small, salted egg crab small. Total : rm80.00. Huhu......ni 2 orang punya makan daaaa...

Salted egg crab small
Rm 36.00

Hambik ko! Godang lak ai...kus semangat. 3 ekor je pon. Tapi, memang sangat sedap! Korang boleh try....memang tak rugi. Makan hingga menjilat jari uols.....:)

Tq mr.mucuk bawak mama jalan2 cari makan. Bak kata suami : nak makan apa bagitahu je ye, nanti dah bersalin, kena pantang betul2 k. Baiklah papa! (Tau lah kita dah gebas gebus) huhu....

Perut kenyang, hati senang....sekian! *nak sambung tidur, 3.41am. 

Monday, 6 May 2013

oh tidak! stretch mark berleluasa

Good evening everybody!

Dah dinner? Dee tadi makan mcd delivery je. Suami kerja dari pukul 8am sampai 12am. Untuk breakfast and lunch suami dah siap belikan before pergi kerja pagi tadi. Untuk dinner, dee kukus paw tapi masih jugak lapar. Memandangkan  stock makanan dekat rumah tak de. So terpaksa call mcd, tu je yang paling senang.....huhu

Btw, sepatutnya dee pergi rumah akak harini. Ada orang nak uruskan makan dee. tapi disebabkan malam tadi dee tak boleh tidur sampai ke pagi. Memang tak larat dan mata dah berat sangat2 saat suami bersiap2 nak pergi kerja. So, dee decided untuk duduk saja di rumah. Hambik kau! tidur tak hengat punya.....

"Seronok kalau pergi rumah akak dee. melayan kerenah anak buah dan tengok telatah diorang kalau ibu die ada tergelak2 dee. Suara akak dee tu diaaaa....sampai n9 boleh dengar. Haha....almaklum lah semua boys dan kecik2 lagi. Faham2 jelah lasaknya macam mana. Akak dee cakap : jangan pukul anak2 masih kecik, suara kuat tak pe. And dee memang tak pernah tengok ibu atau abi cubit atau pukul anak2 diorang. Tapi anak2 lebih mendengar kata dan rapat. Mungkin sebab rasa sayang kepada ibu dan abi bukan rasa takut. So, dee nak jadikan contoh la....tak nak la anak takut dengan kita. Tapi nak anak hormat, sayang dan macam kawan2 je dengan kita. Kan seronok tu.....insya Allah!"

Actually, Dee pernah check up sekali dengan dr. Asmah yun di pusrawi. Masatu kandungan dee 32 minggu. Doc tengok je perut dee terus cakap : cantiknya perut awak! pakai losyen apa? Dengan pipi kemerah2an menahan kebanggaan dee cakap : saya tak pernah pakai apa2 pon sebab takut efek kat baby. Alhamdulillah la tak de stretch mark ^_^ eceh! Poyos pulak ayat tu...ekeke

Dan masa kandungan sudah 36 minggu, dee ada tunjuk dekat akak dan mak. Mak cakap : macam mak dulu, 7 orang anak tapi tak de stretch mark. Dan FYI perut mak dee memang sangat cantik even dah lahirkan 7 orang anak yang comel2 dan bijak2 ni. Hihi....tapi, akak dee tak macam mak after melahirkan 3 orang hero. Habis......hehe mungkin sebab die kecil, kurus dan masa mengandung perut sangat2 lah besar. Nak buat macam mana kan, dah pakai macam2 pon still macam tu. Tak pe la kak, janji anak2 ko handsome2. Haha.....(ke situ pulak)

But then bila kandungan dee masuk je 37 minggu. Taraaaaaaa! Tu diaaaa....suami dee pon perasan dengan tiba2 terdapatnya stretch mark di kiri, kanan dan depan perut. Sangat jelas kelihatan. Oh tidak......! Huhu. hati dee ni mula la runsing memikirkan cara untuk mencantikkan semula kulit perut. Hari2 cakap dengan suami suruh cari the best losyen or whatever la untuk cantikkan semula. Tapi, suami dee tak bagi pakai apa2 masa mengandung ni. Takut efek pada si comel. So, die akan belikan masa berpantang nanti. Ermmmmm....okey la! Janji back to normal k...

Nampaknya anak mama ni semakin membesar dengan sihat dan kuat. alhamdulillah! Good job sayang :) cant wait to see you honey! Love u so much....

Friday, 3 May 2013

sedih tak dapat balik mengundi

Sob sob....hi everybody!

Korang mesti dah sampai kampung halaman masing2 kan? Atau masih dalam perjalanan menuju ke destinasi? Al maklum lah! Esok 5.5.2013 kan hari mengundi pru13 bagi rakyat malaysia.

Korang ni dah daftar ke belum sebenarnya? Huhu.....rugi lah pada siapa yang masih belum berdaftar dan lagi rugi pada mereka yang sudah berdaftar tapi tak dapat tunaikan kewajipan macam dee ni. Huhu....sob sob

Dee daftar di kampung dee iaitu di jempol n9, manakala suami pulak di langkap perak. Achaner tu? Nak balik mana satu? Heeee.....malam tadi suami dee cakap : mama, kita tukar tempat mengundi kat sini nak tak? Supaya lain kali dua2 pon boleh mengundi. Errmmmm....bukan tak setuju cadangan papa tu. tapi......rasanya lebih baik kita bantu kampung kita kan dan sekaligus dapat jumpa family tersayang. Kiranya menyelam sambil minum air la. Kat kampung dee time pilihanraya ni memang sangat meriah. Family dee antara yang aktif juga dalam berkempen. Kalau papa nak rasa pengalaman berkempen, jom ke kampung mama. Hihihi.....(goda suami supaya balik kampung dee)

Btw, kami tak balik mengundi bukan sebab sorang n9, sorang perak. Tapi sebab suami dee tak boleh cuti. Die kena kerja dan dee pulak tengah tunggu hari je ni nak deliver. Buatnya tersadai tepi highway kang, tak ke 'nur highway' pulak nanti :) Opppsss! Nauzubillah.....

Pagi2 lagi akak dee dah msg tanya balik kampung ke tak? Akak dee pon tak balik coz suami die berdaftar di kl dan akak dee punya nama tiada dalam senarai mengundi. Huhu.....sangat pelik! Sedangkan die daftar sama dengan dee. Sentap je akak tak dapat balik mengundi. Die suami isteri dah la kuat politik. Nampaknya kena tunggu next election la ye.....

Rindunya suasana di kampung. Mesti meriah gile dengan bendera dan sepanduk parti masing2. Tahun ni, angah dee tak tercalon dalam partinya. Tahun2 sebelum ni, angah dee pernah menjadi calon adun dan parlimen pas. Die ketua pemuda pas dan isteri ketua muslimat pas tapi di dun yang berbeza. Alaaa...kenal masa election ni la. Huhu....Tapi angah dee tak berjaya dalam pilihanraya. Memandangkan bn sangat berkuasa di n9. Bagaimana pula tahun ini? Kita tunggu saja keputusannya nanti....

Sebab tu dee cakap family dee sangat aktif berpolitik dan berkempen. Setiap hari akan ke markas. Kadang kala pergi merayu undi. Pernah dulu ayah ajak kami sekeluarga berarak memegang sepanduk dan pergi mendengar ceramah politik. Huhu.....seronok!

Apa2 pon, siapa pon pilihan anda, berbeza idealogi sekalipon. Kita tetap bersaudara. Jangan pula menjadi musuh sesama kita selepas ini. Undi kan adalah rahsia! Buatlah pilihan yang tepat. Selamat mengundi uols......

si comel sangat kurang bergerak

2.16am

Coretan mama ini untukmu anakku yang bernama RAMR (tak boleh bagitahu sekarang, tunggu sayang lahir ye....:)


Mama terjaga dari tidur yang lena. OMG! mama tertidur awal? Ajaibnya sebab selalu mama sangat sukar untuk tidur malam kerana anak yang di kandung ini sangat aktif di malam hari. 

Mama mula berfikir sejenak "anakku juga tidur?" Betul ke ni? Lalu mengusap2 perut dengan harapan dapat merasa gerakan si comel. 

Dengan pantas mama bangun melihat jam....huh! Rupanya baru pukul 1.50am. Ingatkan sudah pagi. Lantas bercakap2 dengan si comel : anak mama tidur ke sayang? Dari siang tadi sayang kurang bergerak. Ingatkan malam sayang akan aktif seperti selalu. Adakah anak mama keletihan sehingga tidur yang panjang. Walaupon, siang tadi papa mengganggumu tidur dengan memanggil2 namamu sambil mencium perut mama dan menggoncangkannya. Oh ye! Papa sangat suka bermain denganmu sayang. Di tepuk2 perlahan perut mama, di cium2 dengan penuh perasaan perut mama, di goncang2kannya perut mama sambil bercakap denganmu sayang....kerana papa sangat terhibur dengan respond yang akan sayang berikan kepada papa seperti menendang perut mama sehingga senget perut mama ke kanan dan ke kiri, mengeliang liukkan badanmu dan sebagainya. Tapi, kenapa sayang? Dari siang tadi sampai malam sayang tetap kurang bergerak tidak seperti selalu.

Ya Allah! Risaunya hati mama ni. Lalu menghantar pesanan ringkas kepada papa yang sedang berkhidmat mencari rezeki untuk kita. Sebenarnya papa kurang sihat hari ini...panadol sudah ditelan 2 biji tapi masih belum baik kemudian soluble. Kesian papa......Papa menenangkan mama agar berfikiran positif dan menunggu sehingga hari esok. Jika masih kurang gerakanmu, papa akan hantar ke hospital untuk check. Hati mama mana yang tak gelisah jika situasi sebegini berlaku. pulak tu, anak yang dikandung selama 37 minggu ini merupakan anugerah pertama dari Allah setelah hampir 3 tahun melayari bahtera rumah tangga.

Mama memanggil2 mu lagi sayang sambil menggoncangkan perut mama. Tiba2, teringat mama akan bacaan mama di google. Pasangkan muzik kerana pendengaran baby sudah sempurna. Suluhkan cahaya kerana fungsi mata juga sudah sempurna. Baby akan bergerak apabila mendengar sesuatu yang kuat atau cahaya yang mengganggu dirinya.

Sepantas kilat mama memasang lagu 'rapuh' dan 'zikir terapi' dengan kuat, lalu meletakkannya dekat dengan perut mama. Alhamdulillah! Syukur padamu ya Allah, anak mama mungkin baru terjaga dari tidurnya yang panjang. Bergerak sangat aktif seperti selalu. Hati mama sangat gembira dan tenang. Biarlah mama tak boleh tidur kerana terganggu dengan gerakan2mu yang kuat sehingga kadang kala terasa sakit dan ngilu. Apa yang penting, mama tahu anak mama yang comel ini sihat seperti biasa. Alhamdulillah!

Tapi esok, mama tetap akan ajak papa ke klinik untuk mendengar heartbeat mu sayang. Baru puas rasa hati mama ni....

Mama dan papa sangat menyayangimu sayang......love!

Thursday, 2 May 2013

check up 37 minggu

Salam and hi !

Okey, pagi tadi dee pergi check up di kk selayang baru. Sampai klinik pukul 10am dan habis segala urusan pukul 12.30pm. Dee dah tak larat nak drive, so suami dee hantar. 

Sampai je kk letak buku dalam bakul di kaunter. Then nurse suruh pergi kencing dulu untuk tengok urine samada okey atau tidak and alhamdulillah okey. Dalam 15minit lepas tu nurse panggil untuk timbang berat dan yes! Berat dee naik lagi 68.5kg. Sungguh bam bam nampaknye mak buyong :)

Nurse suruh dee masuk bilik mesyuarat untuk ambik darah. Nasib baik tak sakit....sebab leka duk berborak dengan nurse2 yang kat dalam bilik tu pasal isu "isteri peluk suami hapus dosa, suami peluk isteri dapat pahala" lebih kurang macam tu la...siap gelak2 lagi. Tu yang dee tak perasan bila masa nurse cucuk. Huhu....kalau tak, mesti bergenang je air mata....

Then kena hantar sendiri sample darah ke makmal. Berjalan la mak buyong ke makmal yang jauh nun di hujung klinik. Tunggu dalam 2 minit je sebab dee sorang je. Dapat result kembali semula ke klinik ibu dan anak. Huh! Berpeluh mak buyong....:) nurse bagi nombor, so tunggu jela nombor dipanggil untuk berjumpa dengan nurse di dalam bilik 1.

Lebih kurang 15minit, nombor dipanggil. nurse check blood pressure dee and heart beat baby serta ukur tinggi rahim then bagitahu result darah okey, hb 12. So, semuanya okey. Alhamdulillah! Dee tanya nurse tu, air ketuban tu macam mana? Nurse cakap : agak keruh tapi tak berbau. Kadang2 ada bunyi pop dan kadang2 tak sedar pon. Tiba2 je dah basah kain. So, segeralah ke hospital. Selain tu, bila ada tanda keluar darah atau contraction yang kerap bila baby mengeras. Details nurse bagitahu info dekat dee. Tq ye nurse yang comel :)

Keluar bilik 1, pergi kat kaunter ambik nombor untuk jumpa doctor pulak coz doc nak scan. Tunggu punya tunggu.....finally! Masuklah dee ke dalam bilik doctor. Bila scan, dee tanya samada baby dah engaged ke belum? Doc cakap sudah.....then dee tanya lagi. Girl ke boy? Air ketuban okey ke tak? Berat baby berapa? Haha.....bertalu2 soalan dee. Doc cakap....i boleh bagitahu baby you okey, semua okey but weight and gender, tak boleh bagitahu. 

Dalam hati dee...pulok??? Scan apakah ini? Doc cakap gov memang takkan bagitahu yang tu coz ada isu. Errmmmm....ok la doc tq so much :) As long as dee tahu baby dee sihat lega rasanya....:)

Next check up 8hb. Dah jadi seminggu sekali. Huhu...

Simptom di usia 37 minggu kandungan dee :

-perut rasa sangat berat dan penuh di bahagian bawah. Rasa macam nak jatuh
-baby kerap mengeras. Kadang2 rasa sakit bila baby mengeras
-terasa gerakan baby di kelengkang
-sakit di peha, betis, punggung dan pinggang
-berjalan sangat perlahan dan cepat penat. Nak kemas rumah pon dah tak larat
-selalu sesak nafas terutama bila nak tidur
-duduk terkangkang sebab tak boleh kepit2 lagi dah
-kerap sangat shi shi dan poo poo. Penat la asik nak berulang ke toilet je
-kerap buang angin. Nasib la ye orang sebelah...hihi
-tidur kanan tak selesa, kiri tak selesa, melentang lagi la kan...sob sob
-mood sangat tak stabil. Nasib baik suami faham. Tq ye :)

So, hope baby tunggu dulu ye sayang. Mama sanggup menahan segala sakit ni demi kebaikan anak mama. Dah 38 minggu ke atas, nak keluar silakan....tapi, kalau baby dah tak sabar sangat nak keluar....tak pe, mama dan papa terima  dengan gembira kehadiranmu sayang. Sebab doctor cakap kandungan dee dah 38 minggu ke atas baru boleh bersalin. Masatu baby dee dah matang. Apa pun, berserah saja pada Allah.

Doakan dee dan baby selamat dan dipermudahkan ye......amin! Papai uols....

Wednesday, 1 May 2013

ramli sarip....i lap u lah!

Hi everyone!

Petang ni dah pekena cendol lom? Hihi....dee makan kuih keria vs milo ais. Perghhhh sedapnya, nikmat dunia la katakan. Waktu sihat ni, nak makan apa....silakan! Nanti dah sakit semua pon tak selera. Kadang tu selera ada tapi tak boleh makan...huhu

Ramli sarip, papa rock

Sambil minum petang, dee layan konsert metro kat tv3. Actually dee memang sangat suka tengok konsert. Dulu sebelum kahwin, selalu tengok konsert live kat shah alam, istana budaya dan macam2 tempat la. Kebanyakan tiket di sponser..hahaha...so, memang tak lepaskan peluang la kan.....selain konsert, dee suka tengok teater muzikal. Pon sama juga, memanjang lah dapat tiket free. Tu kelebihan berkawan dengan ramai orang yang bermacam2 perangai. Ekeke...dee ada kawan penari di istana budaya tapi lelaki la. So, memang selalu info dan tiket dapat dari die. Tq lah eriq! Suami dee pon pernah jumpa die sekali, kebetulan terserempak di old town. 

Dalam banyak2 artis kat malaysia ni. Dee hanya suka pada sorang je iaitu Ramli Sarip, papa rock hokey! Dee memang minat gile dengan die. Suara die, lagu2 die, performance die memang mantap! Kalau tak tegak bulu roma dengar die menyanyi, memang tak sah. I lap u lah papa rock!

Suami dee cakap : ramli sarip tu dah tua la mama, pon minat ke? Pastu die orang singapore. Heyloooo papa, tak kisah lah tua ke muda janji mama suke gile dengan papa rock even though die berasal dari singapore tapi die menyanyi dan berkhidmat di malaysia. Hehehe....lain la papa, minat shahir...tak kelassss langsung.!  Bad taste....Muahahaha......puiiii! 

Tapi kan yang sedihnya, dee belum pernah lagi tengok live konsert ramli sarip. Dulu ada konsert ramli sarip di dataran merdeka. Tapi, suami dee tak minat dan kebetulan pulak die kerja. Ermmmm....terlepas peluang! Lain kali dee nak ajak kawan je. Huhu. papa tinggal kat rumah. Hihi....

Papa, cuba la papa tunaikan sekali hajat mama ni....pelis papa! Heeeee 

Okey lah korang! Dah nak masuk magrib ni. tata titi tutu...:)

Tuesday, 30 April 2013

dee kuat menangis..huhu

Hi everyone....

Dah pukul 12.40am, sekarang dekat rumah akak di sri gombak. Tumpang tidur sini sebab suami kerja. Esok pukul 8am baru balik.....huhu

Kenapa lah kan time2 dee tak sihat ni suami dee sangat busy. 16jam dah tentu kat tempat kerja. Kadang2 bila duduk sorang2 mengalir air mata ni....dee tahu, suami dee kerja cari rezeki tapi entah lah....dee ni tak kuat semangat. Dee perlukan lebih banyak masa bersama suami. tambahan pulak dalam keadaan dee yang kurang sihat.  Tapi, nak buat macam mana, kerja die dah ghupe itu!

Tadi menyembang dengan akak dee sambil layan masterchef selebriti dan meletop. Pastu akak buat kerja opis die...hai akak! sampai ke rumah ko buat kerja opis eh? Huhu...actually die kena siapkan segera coz next week die kena outstation ke indonesia. Anak buah dee 3 heroes ni dah lena dibuai mimpi indah. Adib bibik akak tidurkan. Adam dan ally tengok la tu :

Handsome boys

Btw, harini dee dah 37 minggu. Khamis ni check up di kk selayang baru dan 8hb check up di pmc. Atoiiii! Berapa banyak check up la.....Tak larat dah nak ke sana ke sini. Baby dah betul2 dee rasa berada di bawah. Tunggu masa je ni....rasanya pergi salah satu je la. Oppssss! Baby mama kick mama la....si comel belum tidur lagi rupanya...ke bermimpi. Hehe....

Bila teringat baby nak lahir ni. Baru dee boleh positifkan diri dee. Bak kata suami : mama kena kuat semangat! Tak de siapa boleh tolong kite. Hanya kite je yang tolong sesama kite. Papa busy kerja untuk anak jugak. Nanti nak buat kenduri potong rambut dan aqiqah memerlukan duit. So, kuatkan semangat ye papa busy ni sebab kerja bukan sebab lain. 

Tula kan kalau suami terlalu manjakan isteri. Suami busy pon menangis. Suami pergi kerja pon rindu. Ermmmmm....ape lah dee ni! Kena matang sikit. Nanti dah ada anak lagi macam2 kan.....dee ni sensitif dengan suami je. Dengan orang lain sikit tak heran....lantak pi la...

Agaknya mula2 tu mesti huru hara sikit kan bila ada anak. Almaklum lah, pengalaman pertama bergelar papa dan mama. Nanti lama2 okey la kan....hihi. so sweet....yang penting! seronok sama2, jaga pon sama2 ye papa. Ni warning awal2 ni...ekekeke...

Okey la korang, dee nak tidur dulu. Sebelum tu nak dengar suara mr.mucuk dulu. Hehe...buat ubat tidur. Tata and good nite!